Startpagina | Over ons | Concertarchief | Privacyverklaring   

DeJongDeJong

Concertagenda DeJongDeJongPlus Bach Cantatas Project DJDJ YouTube DJDJ in de media Webwinkel Partituren Discografie Steun ons Contact

Kerk en Muziek - dec. 2010

Nadat de broers Euwe en Sybolt de Jong als vierhandig duo cd’s met transcripties van Bachwerken hebben gemaakt, zijn ze met Felix Mendelssohn-Bartholdy verdergegaan. Op zich een logische keuze: Mendelssohn wortelde qua compositietechnieken duidelijk in de traditie van de Duitse barok. De gemaakte keuzes voor het hoe en wat van het transcriberen worden in het cd-booklet duidelijk uiteengezet.

Een aantal werken is waarschijnlijk bij oratoriumkoren bekend: delen uit het oratorium ”Elias”, uit Psalm 42 en uit de cantate ”Wer nur den lieben Gott”. Daarnaast passeert een aantal preludia en fuga’s de revue. De ouverture uit het oratorium ”Paulus” vormt een prachtig slotstuk.

Een aantal werken is al eens voor orgel (en dan voor één organist) bewerkt. Ik moet zeggen dat ik de pianowerken in deze versie weinig vindt toevoegen aan het vierhandige repertoire. Daarvoor is die muziek te duidelijk voor één instrument geschreven.

De composities die van origine voor koor en orkest geschreven zijn, krijgen in deze uitvoering wel duidelijk een meerwaarde. De broers zijn duidelijk vertrouwd met deze muziek en halen prachtige registraties uit het Bätz/Witteorgel in de Oude Kerk te Delft.

Voor het publiek dat de orgelsonates van deze componist kan dromen, is deze cd-opname een mooie kans om zich ook eens in de koorwerken en de orkestmuziek van Mendelssohn te verdiepen.

De cd is qua lay-out keurig verzorgd, de opname is mooi in balans. Eén kritisch puntje: de cd duurt maar krap 54 minuten. Daar had toch prachtig een groot werk (bijvoorbeeld uit een van de symfonieën) bij gepast? Maar waarschijnlijk krijgen we delen uit symfonieën op volume 2.

Gerben Mourik

> Terug