Startpagina | Over ons | Concertarchief | Privacyverklaring   

DeJongDeJong

Concertagenda DeJongDeJongPlus Bach Cantatas Project DJDJ YouTube DJDJ in de media Webwinkel Partituren Discografie Steun ons Contact

Luister - okt. 2012

J. S. Bach
Delen uit Cantates in bewerkingen voor orgel vierhandig: deel 5.
Euwe & Sybolt de Jong, Vater orgel St. Petrikirche, Melle, Duitsland
Westra Media WM 070212
DDD-73'
Uitvoering **** I Registratie ****

Een jaar of zes geleden verscheen er een cd die een heel nieuw licht liet schijnen op het orgel van Johann Sebastian Bach.
Sybolt en Euwe de Jong, organistenbroers uÍt Groningen. klommen samen op de orgelbank en brachten delen uit Cantates van de Meester tot klinken in bewerkingen voor vier handen (en vier voeten).
Het resultaat was betoverend, meeslepend en ontroerend tegelijk, en werd links en rechts met enthousiasme ontvangen. Ze speelden de eerste vier delen van de serie in op Nederlandse orgels, maar voor deze aflevering reisden ze af naar Duitsland, waar zich in de Petruskerk te Melle een orgel bevindt van Christian Vater. De keuze is op dit orgel gevallen omdat het in een niet al te grote kerk staat waar deze overwegend kamermuzikaal gedachte partituren optimaal tot klinken komen. Sybolt en Euwe brengen samenhang in hun programma’s en cd's aan door de stukken te ordenen naar het kerkelijk jaar, net zoals Bach dat deed in zijn Cantates en zijn koraalvoorspelen. Ze presenteren deze schitterende bewerkingen alsof het originelen zijn. Natuurlijk schreef Bach zelf geen noot voor vierhandig orgelspel, maar ik denk dat hij heel tevreden geweest zou zijn over de verrichtingen van de Jong & de Jong.

Siebe Riedstra

> Terug